مجروح شدن در یک تصادف رانندگی که با چندین وسیله نقلیه رخ میدهد، میتواند یک تجربه بسیار ترسناک باشد. تصادفات زنجیرهای هنگامی رخ میدهد که بیش از دو اتومبیل زنجیروار به هم برخورد کنند. به عنوان مثال، یک ماشین از پشت به ماشینی جلویی بزند و ماشین جلویی به ماشین جلوتر از خود! در این صورت، اولین کسی که به ماشین جلویی خود آسیبی وارد کرده، مقصر تصادف زنجیره ای شناخته میشود
بسیاری از رانندگان، رفتارهای خطرناکی را در رانندگی انجام میدهند که میتواند منجر به حوادث جدی مثل تصادفات زنجیرهای شود. دلایل عمده این حوادث شامل موارد زیر است:
برای شناسایی طرف مقصر تصادف زنجیره ای، بازسازی چگونگی وقوع حادثه مهم است. درست است که هر کس باعث تصادف اولیه شود احتمالاً مقصر خواهد بود. اما طبق قانون تصادف زنجیره ای، مواردی وجود دارد که ممکن است چندین راننده مقصر باشند.
وظیفه رعایت فاصله طولی و ایمنی همواره بر عهده راننده پشت سری است، حتی اگر راننده جلویی بهطور ناگهانی متوقف شود. عدم استفاده از چراغ یا علائم هشدار توسط راننده جلویی میتواند در وقوع تصادف تأثیرگذار باشد، اما مقصر اصلی همچنان راننده پشتی است، زیرا باید فاصله کافی برای واکنش به هرگونه توقف ناگهانی را رعایت کند.
در تصادفات زنجیرهای، بهویژه در شرایطی که خودروها در حال حرکت هستند، معمولاً مأمور راهنماییورانندگی، رانندهای را که از پشت به خودرو جلویی برخورد کرده، بهعنوان مقصر اصلی معرفی میکند. بااینحال، در برخی موارد خاص، اگر شواهد نشان دهد توقف ناگهانی به دلیل نقص فنی یا حادثهای غیرقابلپیشبینی رخ داده است، مقصر بودن راننده جلویی نیز ممکن است بررسی شود.
فرض کنید که خودروی X دارای بیمه شخص ثالث از شرکت Z با حداکثر تعهد مالی ۵۰ میلیون تومان است و به ۵ خودرو آسیب میزند و مقصر است. تمامی خودروها متعارف هستند. میزان خسارت وارد شده به خودروها به صورت زیر است:
چگونگی محاسبه خسارت پرداختی به هر خودرو در تصادفات زنجیره ای به صورت زیر خواهد بود:
۱. در ابتدا باید کل مبلغ خسارت به هر ۵ خودرو را با هم جمع کرد که در این مثال برابر با ۶۰ میلیون و هشتصد و هفتاد هزار تومان است.
۲. از طریق فرمول زیر، سهم خسارت هر خودرو حساب می شود:
مجموع خسارت وارده / (تعهد بیمه نامه×خسارت هر نفر یا خودرو)
سهم خسارت خودروی الف به صورت زیر است:
۶۰۸۷۰۰۰۰ / (۵۶۰۰۰۰۰×۵۰۰۰۰۰۰۰) که برابر با ۴۵۹۹۹۶۸ تومان است.برای بقیه خودروها هم به همین صورت است. نکته اصلی اینکه مجموع سهم پرداختی برای هر خودرو نباید بیشتر از ۵۰ میلیون تومان باشد. البته ناگفته نماند که در صورتی که تصادف خسارات بدنی نداشته باشد و به توافق نیز دست پیدا کنند می تواند از پرداخت خسارت بدون کروکی نیز استفاده کنند.
در این حالت بیمه بدنه به کمک این اشخاص آمده و بخشی از خسارات وارده را جبران میکند. بیمه بدنه یک بیمه اختیاریست که هر شخصی که وسیله نقلیه داشته باشد، میتواند این بیمه را برای آن خریداری نماید تا در صورت وقوع هرگونه حوادث مثل تصادفات زنجیرهای بتواند از بیمه بدنه استفاده کند